לוקח הרבה תרופות? יש לך סוכרת?  *486,499 איש ואישה הסובלים מסוכרת בישראל חייבים את המידע יקר הערך הזה!

מחקרים מראים שאנשים עם סוכרת  עלולים לסבול גם מלחץ דם גבוה, מעודף משקל ומשומנים גבוהים בדם  ולכן מקבלים הרבה תרופות, אשר משפיעות על הבריאות ועל אורח החיים שלהם.

הכותבת היא ד"ר ורדית קלמרו, רוקחת קלינית ומחנכת לסוכרת

אז מה נחשב "הרבה תרופות" והאם התופעה באמת נפוצה אצל אנשים עם סוכרת?

הרבה/ריבוי תרופות, או פוליפארמסי – polypharmacy בשפה המקצועית, מתייחס לשימוש של 5 ומעלה תרופות (ב-polypharmacy, נהוג לכלול גם תוספים/ויטמינים).

הסטטיסטיקה האחרונה מגיעה מהאמריקאים ומצביעה על כך שבקרב מבוגרים המטופלים בקהילה, כ- 60% צורכים 5 תרופות ומעלה, ו- 20%  מעל ל- 10 תרופות. היות שהאוכלוסייה הסוכרתית סובלת מריבוי תחלואות: השמנה, יתר לחץ דם, ליפידים גבוהים, ועוד, הנתונים בפועל הם ככל הנראה גבוהים יותר. ובאמת, קשה למצוא מבוגר סוכרתי, במיוחד עם סוכרת מסוג 2, שאינו נמצא בהגדרה של נוטל "ריבוי תרופות".

לצערי הרב, בארץ, אין תיעוד מסודר, מעוגן ושקוף המפורסם לצוות הרפואי ולקהל הרחב, על ריבוי תרופות בקרב האוכלוסייה הישראלית ובפרט בקרב זו הסובלת מסוכרת.

 

האם ריבוי תרופות גורם לתופעות לוואי?

או בשפה המקצועית – האם ריבוי תרופות, Polypharmacy,  יכול לגרום לתגובות בין תרופתיות לא רצויות ובכך גם לתופעות לוואי???

התשובה היא – בוודאי!

ככל שכמות התרופות עולה – קיים חשש ליותר השפעות בין תרופתיות, יותר טעויות בטיפול התרופתי, ויותר תופעות לוואי. מלבד זאת, במקביל לעליה בגיל מתעצמת  ההשפעה הבין תרופתית ובין התוספים כיוון שאיברי הפינוי: כליות, כבד ומערכת העיכול, עובדים לאט או פחות טוב. לכן, על מנת לצמצם את התופעה הלא חיובית של ריבוי תרופות, צריך לדעת להוריד מינון עם הגיל או אף להפסיק תרופות.  

צריך לזכור שבכל שילוב בין תרופות או עם ויטמין/תוסף תזונה נוסף, יש פוטנציאל לאינטראקציה בתוך הגוף. ניתן לחלק השפעות בין תרופתיות לכאלה מסוג פרמקוקינטי (pharmacokinetic) או מסוג פרמקודינמי (pharmacodynamic) המשפיעות על תהליכי הספיגה, הפיזור, המטבוליזם וההפרשה של התרופה בגוף (כפי שניתן להבין מאיור מספר 1).

סוכרת והשפעות בין תרופתיות
איור 1: מנגנונים פוטנציאלים של השפעות בין תרופתיות

שמאל: השפעות בין תרופתיות פרמקוקינטיות, הנובעות מ- ADME (ספיגה absorbtion, פיזור distribution, פירוק metabolism, הפרשה excretion) של תרופות, ויכולות להוביל, בד"כ, לעליה ברמות התרופה בגוף ולרעילות.

ימין: השפעות בין תרופתיות פרמקודינמיות, הנובעות ממנגנון הפעולה בשילוב תרופות, אשר יכולות להוביל לעליה באפקט המיטיב, או לרעילות ותופעות לוואי.  

אז מה כדאי לעשות לגבי ריבוי תרופות?

מודעות – ראשית, יש לדעת שקיימת האפשרות לכך שריבוי התרופות משפיע על הבריאות, וברוב המקרים, ריבוי תרופות שלא לצורך משפיע לרעה.

לשאול שאלות – לא לפחד לשאול את הצוות הרפואי שאלות על התרופות. בענייני בריאות, ידע הוא כוח, ומחקרים מוכיחים שאנשים עם ידע, מקבלים טיפול רפואי טוב יותר.  

 

אם מצאת את המידע הזה מועיל ומעניין, אני ממליצה לך להשאיר את כתובת המייל לקבלת מידע נוסף בנושא סוכרת, תרופות וטיפים שכדאי לדעת לשימוש מושכל בתרופות.

 

*המידע של מספר האנשים חולי הסוכרת שמופיע בכותרת מבוסס על הרישום הלאומי לסוכרת דו"ח משנת 2015.